blog o písních tématicky, dle liturgického kalendáře pro různé věkové kategorie

Co si to ta Mája zase vymyslela...

8. 4. 2019 8:40
Rubrika: Nezařazené | Štítky: schola hudba zpěv

Zpíváte rádi? Pro sebe? Pro Pána? Nebo už svým dětem? Se svými dětmi? ( Se signály jsme tehdy začínali když nám bylo nějakých 14, 15, ale spousta z nás už zde vyrostla a jsou skvělými rodiči.) Zpíváte s dětmi křesťanské písničky?
U nás se třeba babička občas diví, proč malou neučím jen "klasické" lidovky a "zatěžuju" ji ještě kostelovýma písničkama. Ale třeba já jsem si cestu k Bohu našla nejdřív právě přes ty dětské křesťanské písničky.

Ve čtyřech letech mě mamka poprvé vzala do scholy, asi jsem tehdy ani pořádně nevěděla, co se bude dít, ale líbilo se mi tam, i přes ty první roky, kdy jsem ještě neuměla číst a texty jsem si musela ve schole co nejvíc zapamatovat, abych mohla při mši vůbec zpívat. (Na paměť na texty jsem teda docela hrdá, málokdy ty texty zapomínám, ani kancionál dnes moc nevytahuju.) Bývaly to tehdy dětské mše, které jsou u nás ve farnosti dodnes. Jak roky ubíhaly, hrávala jsem ve schole na flétnu, na druhém stupni jsem se rozhodla naučit na kytaru, tak jsem začala chodit s kytarou a pár let jsme pak scholu s holkama vedly. Střídaly jsme se, každá si nachystala svou scholu, a jeden nebo dva roky (teď už teda vážně přesně nevím) jsem vedla scholu sama, protože většina holek se z intrů nestíhala vrátit. Dost nám s Luckou daly taky kytarové kurzy a kurzy pro vedoucí schol pod vedením skvělých lidí z tehdejších Paprsků (dnes již Good work), dodnes ráda vzpomínám na ty víkendy v Odrách, kdy jsme si na velký papír napsali nějakou píseň a každý k ní tvořil nějaký druhý hlas, part pro housle a jiné nástroje a u jedné písničky jsme vydrželi i celý den.
Pak se nám naskytla příležitost (opět díky Paprskům a jejich soutěži) natočit CD, takže naše tehdejší složení scholy pod vedením především skvělé Lucky (Lucijka) natočilo i jedno CD, které obsahovalo převážně hosanovky a naše oblíbené křesťanské písničky, ale i jednu písničku od polské rodinné skupiny Arka noego.

Pak přišel čas předat scholu mladším a spolu s tím jsem se jim snažila předat i co nejvíc zkušeností, rad, tipů a dodnes mě zahřeje na duši, když se se mnou některé nynější vedoucí radí o výběru vhodných písniček dle liturgického kalendáře.

A to mě inspirovalo k tomu, obnovit svůj blog ( s nostalgií jsem si přečetla svůj první příspěvek o Madridu) a pustila se do tohoto článku.
Chtěla bych tématicky setřídit písně vhodné do scholy dle liturgického kalendáře napříč různými zpěvníky pro všechny věkové kategorie, i když u těch nejmenších jsou ty písničky vesměs všeobecné k chvále Pána.
Jen je pro mě teda špatnou vizitkou, že nemůžu naší malé doteď (postní doba) vymluvit, že adventní čas není celoroční písnička. Včera, cestou z křížové cesty na Žerotín si prostě v klídečku zpívala Adventní čas připraví nás na dobu vánoční ... :D


Dnes vodím do scholy právě svou čtyř a půl letou dceru Ivču a vidím na ní, jak ji to baví, v kostele pomalu zvládá zpívat ordinária, zvládá běžné liturgické odpovědi jako i s Tebou; Prosíme Tě, vyslyš náš a má běžný přehled o tom, co se při mši sv. děje. A nejraději má právě ty dětské mše, se kterýma jsem tehdy se scholou začínala i já.

Jo - a taky jsem roky zpívala ve sboru, teď mám teda pauzu s dětmi, protože večerní zkoušky zatím nedávám :)

Otázka pro Vás: kdy jste se scholou začínali vy? Kdy byste do scholy poslali své děti? Dala Vám schola něco "navíc"? Ráda si v diskusi přečtu vaše názory :)

Zobrazeno 1119×

Komentáře

PetraO

Vyhovuje mi aktivní účast na mši. Zpívám v chrámovém sboru (i když letos si dávám spíše pauzu) a hlavně v nedělní schole, kterou založila kamarádka varhanice, aby pokryla neděle, kdy nejsou velké slavnosti a svátky nebo mše pro děti, na nichž hraje mládežnická schola. Protože jsem konvertitka, zpívat v chrámovém sboru jsem začala až ve svých 20 letech.

zuzankie

Se scholou jse začala v šesti, vedla to mamčina kamarádka, nebyl problém, abych tam jako nevidomá byla bez jakéhokoliv dalšího doprovodu. Ty časy, kdy jsem chodila do malé scholy se mi líbily, vždycky jsme měli zkoušku, po zkoušce jse hráli hry nebo něco tvořily. Při hrách mi vždycky pomáhala některá z holek. V páté třídě jsem na popud mého učitele zpěvu, který byl zároveň sbormistrem začala i s chrámovým sborem. Se scholou jsem na vyšším stupni základní školy skončila, protože jsem měla přestupovat do velké, jenže tam nebyla moc dobrá atmosféra, byla taková rozskupinkovaná a já tak nějak nepatřila nikam, většinou mě nezvaly po odchodu jedné vedoucí ani na akce mimo zkoušek, které občas pořádaly. Takže jsem si nechala jen sbor, ve kterém jseˇm do teď, i když poslední dobou spíš sporadicky

zuzankie

podle toho, jak se vyskytuju/nevyskytuju u nás a podle rozvrhu, ale letos spíš ne.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková